Predsjednik Republike razgovarao s predstavnicima organizacija civilnog društva

24. srpnja 2020.
14:11

Predsjednik Republike sastao se s predstavnicima Platforme za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske CROSOL i Inicijative za snažno civilno društvo. Predstavnici CROSOL-a i Inicijative za snažno civilno društvo upoznali su predsjednika Milanovića sa sve većim problemima s kojima se udruge civilnog društva susreću u Hrvatskoj.

Kao jedan od najvećih problema istaknuli su narušavanje njihovog prava da nezavisno odlučuju o svojim predstavnicima jer su na sjednici Savjeta za razvoj civilnog društva preglasani od strane predstavnika tijela državne uprave. Novi predsjednik Savjeta, upozorili su, nije nominiran od strane članica i članova savjeta iz reda organizacija civilnog društva čime je prvi put od osnivanja 2002. izabrana osoba koja nije imala podršku od strane njihovih demokratski izabranih predstavnika. Tvrde kako su predstavnici tijela državne uprave zapravo preuzeli Savjet te da se civilno, progresivno društvo sustavno omalovažava i otežava mu se djelovanje. Nadalje, traže i poništenje izbornog procesa za članove Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) iz Hrvatske iz redova civilnog društva jer smatraju kako taj izbor nije proveden u skladu s demokratskim procedurama.

U ime CROSOL-ana sastankusu bili Kristijan Kovačić, koordinator zagovaranja i Josip Miličević iz Mreže mladih Hrvatske, članice CROSOL-a. Inicijativu za snažno civilno društvo predstavljali su Nikola Tadić, Željka Leljak Gracin, Vesna Teršelić,  Branka Mrzić Jagatić i Blaženka Sečkar.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas