Predsjednik Republike sudjelovao na svečanoj promociji polaznika vojnih škola HVU „Dr. Franjo Tuđman“

26. lipnja 2020.
14:45

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj promociji polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, Visoke dočasničke izobrazbe, Temeljne časničke izobrazbe i pilota, Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro” i Ratne škole “Ban Josip Jelačić”, za potrebe Hrvatske vojske.

Izrazivši žaljenje jer zbog koronavirusa na svečanoj promociji ne mogu nazočiti i članovi njihovih obitelji, predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju polaznicima vojnih škola poručio je: „Ova nesreća koja nas je poharala u zadnjih nekoliko mjeseci nikako da stane, ali za godinu dana svijet će biti još povezaniji, isprepleteniji i kompliciraniji nego što je danas. U tom svijetu vaša uloga kao čuvara hrvatske neovisnosti i cjelovitosti će biti još izazovnija, uloga u kojoj ćete znati što je vaš zadatak. Jer kada vojnici i policajci ne znaju što je njihov zadatak i ne znaju koja su pravila onda je teško“, rekao je Predsjednik Republike.

Demokratska, organizirana, moderna, civilizirana vlast uvijek vodi računa o tome da štiti ljude i pokazuje koliko joj je stalo do njezinih ljudi, koliko u njih ulaže i koliko njihovu misiju čini jasnom, realnom i izvršivom, istaknuo je. „U tom smislu ću kao predsjednik Hrvatske i prema Ustavu, kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, koji odgovara za obranu i teritorijalnu neovisnost i cjelovitost Hrvatske, učiniti sve da vaši zadaci i vaši poslovi u zemlji, i prije svega u zemlji i vezano uz zemlju, ali i u inozemstvu, u misijama u kojima sudjelujete, budu jasni i da znate u tom trenutku što vam je činiti“, rekao je Predsjednik.

Istaknuo je da je izobrazba koju su prošli bila vrlo teška i zahtjevna te da ih čekaju poslovi u njihovim postrojbama. „Ako odete u inozemstvo, u neku od misija, učinit ću i učinit ćemo sve da znate koji vam je zadatak i da sudjelujete u vojnim, a ne u policijskim poslovima, ne u hvatanju optuženika nego isključivo u jasno definiranoj misiji međunarodne vojne suradnje, kolektivne obrane. To je jako, jako važno“, dodao je Predsjednik.

„Hrvatska vojska će se modernizirati u skladu s našim mogućnostima i to je istina. Međutim, uvijek postoje prioriteti. U okviru nečega što je zadano, može biti više, može biti standardno, može biti i manje. Zalagat ću se svjestan svih ovih ograničenja da bude više, to mi je posao i to mi je dužnost“, rekao je Predsjednik dodavši da smo okruženi prijateljskim državama. „U ljudskim odnosima, pa i unutar obitelji, a posebno između država i nacija postoje trenuci nerazumijevanja. Uvjeren sam da ćemo ih civilizirano, dijalogom i otvorenošću nadmašiti i preći preko njih, na jedan miran način, i da ćemo sa svojim susjedima surađivati još bolje nego do sada“, zaključio je predsjednik Milanović.

Diplome je primilo 177 polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“. Osim diploma polaznicima su uručeni i drugi simboli završetka izobrazbe, činovi, prstenje, časnički bodeži, a najboljim polaznicima uručene su posebne nagrade i pohvale.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta