Predsjedniku Milanoviću na riječkom Sveučilištu predstavljeni projekti suradnje s gospodarstvenicima

13. travnja 2022.
17:34

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je danas Sveučilište u Rijeci na kojem je održao sastanak s rektoricom Sveučilišta prof. dr. sc. Snježanom Prijić-Samaržija, njezinim suradnicima i predstavnicima tvrtki koje surađuju s riječkim Sveučilištem.

Na sastanku održanom u Rektoratu Sveučilišta u Rijeci predsjedniku Milanoviću prezentirane su aktivnosti i projekti koji se na Sveučilištu provode u sklopu programa transfera znanja prema gospodarstvu. Rektorica prof. dr. sc. Prijić-Samaržija predstavila je aktivnosti i suradnju Sveučilišta u Rijeci s gospodarskim partnerima, nacionalnim tijelima te lokalnom i regionalnom zajednicom, a prorektor za strateške projekte prof. dr. sc. Saša Zelenika predstavio je projekt European Digital Innovation Hubs (EDIH) te aktivnosti transfera znanja na riječkome Sveučilištu.

Nakon sastanka predsjednik Milanović rekao je kako uvijek sa zadovoljstvom dolazi na riječko Sveučilište, „razlikujem modernost, odnosno pomodarstvo s jedne strane, od one modernosti koja znači suvremenost i uključenost u tokove i u korisne trendove“, rekao je predsjednik Milanović. Dodao je da je Sveučilište u Rijeci moderno u pozitivnom smislu te riječi, te da s radošću gleda na projekte koji su mu predstavljeni.

Rektorica prof. dr. sc. Prijić-Samaržija u izjavi je kazala kako je namjera Sveučilišta u Rijeci promovirati ideju inovacijskih ekosustava, odnosno transfera znanja. „Upoznati predsjednika sa svime onime što u Rijeci radimo, kako transformirati i grad i regiju, a u smislu dobre suradnje sveučilišta, gospodarstvenika te lokalne i regionalne zajednice“, poručila je rektorica riječkog Sveučilišta. „Naš cilj je da Sveučilište bude Sveučilište treće i četvrte generacije, Sveučilište koje ne samo da obrazuje i istražuje nego koje funkcionira u zajednici, povezujući kadrove, pripremajući studente za tvrtke, jer one definitivno trebaju kadrove koji će raditi. Želimo i da nam se vrate naši znanstvenici koji su otišli“, poručila je rektorica.

Na sastanku su sudjelovali i predstavnici najznačajnijih gospodarskih partnera Sveučilišta u Rijeci koji su predsjedniku Milanoviću prezentirali poslovanje svojih tvrtki:  predsjednik Uprave JGL – Jadran galenski laboratorij Ivo Usmiani, izvršna direktorica tvrtke Lürssen Designe center Kvarner / Maritime Center of Excellence centra Kvarner Teuta Duletić, izvršna direktorica tvrtke Gitone Kvarner Ana Odak, direktorica Društva Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević, direktor tvrtke Digitalne usluge / Medija i operacije s kupcima Mreže, Ericsson Nikola Tesla Hrvoje Benčić i član Uprave tvrtke Infobip Marin Bezić.

Uz predstavnike Sveučilišta u Rijeci i gospodarstvenike na sastanku su prisustvovali ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti i obrazovanja dr. sc. Hrvoje Meštrić, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Goran Palčevski.

Uz predsjednika Milanovića bili su posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske  za ekonomiju Velibor Mačkić, savjetnica Predsjednika Republike Hrvatske za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković, savjetnica Predsjednika Republike Hrvatske za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić i povjerenik Predsjednika Republike Hrvatske za sport Željko Jovanović.

Predsjednik Milanović se prije sastanka na Sveučilištu sastao s riječkim gradonačelnikom Markom Filipovićem te primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom. 

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan