Predsjedniku Milanoviću predstavljeno suvremeno izdanje Parnassia militia, kapitalnog djela hrvatskog glazbenog baroka

25. siječnja 2023.
12:16

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas predstavnike Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i Hrvatskog glazbenog centra povodom 400. obljetnice prvotiska kapitalnoga djela hrvatskoga glazbenog baroka – zbirke duhovnih koncerata (moteta) Parnassia militia hrvatskoga skladatelja Vinka Jelića i suvremenog kritičkog tiskanog izdanja navedene zbirke.

Knjigu Parnassia militia predsjedniku Milanoviću predstavili su dr. sc. Martina Mičija Palić, predsjednica Hrvatskog glazbenog centra i voditeljica glazbenog odjela Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, Robert Palić, tajnik Hrvatskog glazbenog centra i voditelj Projekta Lazarus za revitalizaciju starije hrvatske glazbene baštine te Franjo Bilić, čembalist i dirigent Hrvatskog glazbenog centra.

Predstavljajući Parnassia militia istaknuli su kako je riječ o kapitalnom djelu hrvatskoga glazbenog baroka koje je prvi put objavljeno u Strasbourgu 1622. godine. Važnost ovoga izdanja je u činjenici da će jedna od najznačajnijih zbirki hrvatskoga glazbenog baroka biti dostupna najširem spektru zainteresirane domaće i međunarodne publike i time omogućiti lakši pristup i spoznaju o vrijednim kulturnim ostvarenjima, rečeno je na sastanku.

Govoreći o ranoj hrvatskoj glazbi pojasnili su kako je ona danas malo poznata čak i stručnjacima, a publici gotovo nepoznata pa je Parnassia militia veliki korak u prepoznavanju vrijednosti te glazbe. Tome bi trebalo pridonijeti i izdavanje prvog audio zapisa rane glazbe na CD-u, a što planiraju ove godine.   

Uz predsjednika Milanovića bili su posebni savjetnik Predsjednika Republike za kulturu  Zdravko Zima i savjetnik Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić