Predstavnici HKD Napredak – Zagreb upoznali predsjednika Milanovića s problemima u svom radu zbog spora sa središnjom upravom iz Sarajeva

25. siječnja 2023.
15:05

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je s vodstvom Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Zagreb. U izaslanstvu su bili predsjednik Društva doc. prim. dr. sc. Zlatko Vlajčić, dopredsjednik Draško Semren, glavni tajnik Ivan Marić, članovi Uprave i bivši predsjednici Društva Miljenko Puljić i akademik dr. sc. Tomislav Dubravac te član Uprave i bivši dopredsjednik prof. dr. sc. Ivica Kisić.

Predstavnici HKD Napredak – Zagreb izvijestili su predsjednika Milanovića o aktivnostima i ciljevima rada novog vodstva koje je izabrano u svibnju prošle godine, ali izvijestili su ga i o problemima s kojima se suočavaju zbog, kako su rekli, sukoba sa središnjom upravom Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Sarajeva. Prema njihovim riječima, HKD Napredak – Zagreb onemogućeno je korištenje prostora u središtu Zagreba u kojima je HKD Napredak – Zagreb desetljećima djelovao kao glavna podružnica HKD Napredak. Ta situacija traje već nekoliko godina, članovima je zabranjen ulazak u zgradu Napretka i to, upozorili su, nanosi veliku štetu ugledu Društva i svim članovima. 

Stalo nam je do imena i ugleda HKD Napredak i želimo postići dogovor sa središnjom upravom kako bi nesmetano mogli koristiti naše prostore i obavljati djelatnosti zbog kojih je HKD Napredak i osnovano daleke 1902. godine, poručili su članovi HKD Napredak – Zagreb na sastanku s Predsjednikom.

HKD Napredak osnovano je s ciljem pomaganja i stipendiranja učenika i studenata najprije iz Bosne i Hercegovine, a kasnije i svih drugih kojima je pomoć potrebna. Društvo je bavi i izdavaštvom, promicanjem kulture, znanosti, glazbe i sporta. HKD Napredak u Zagrebu je formalno osnovano 1921. godine – iako počeci njegovog zagrebačkog rada sežu u 1907. godinu – i djelovalo je do 1949., a obnoviteljska skupština Glavne podružnice Zagreb održana je 1992.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bio posebni savjetnik Predsjednika Republike za kulturu Zdravko Zima.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić