Predstavnici Instituta za povijest umjetnosti informirali predsjednika Milanovića o procesu i problemima u obnovi nakon potresa

14. studenoga 2022.
13:17

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas predstavnike Instituta za povijest umjetnosti i Znanstvenog odbora 5. kongresa hrvatskih povjesničara umjetnosti, koji se od 10. do 12. studenoga 2022. godine održao pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike.

Središnja tema 5. kongresa hrvatskih povjesničara umjetnosti bila je obnova nakon potresa, ne samo zagrebačkoga i petrinjskoga, nego i onih koji su kroz povijest mijenjali lica mnogih gradova i naselja.  Na skupu je sudjelovalo stotinjak sudionika koji su održali 75 izlaganja i tri panela, a završna rasprava bila je posvećena problematici obnove nakon potresa. Organizatori kongresa i predstavnici Instituta za povijest umjetnosti istaknuli su kako su razorni potresi koji su pogodili Zagreb i Banovinu postavili pred povjesničare umjetnosti i arhitekte zahtjevne zadaće obnove vrijedne graditeljske i umjetničke baštine.

Ravnateljica Instituta Katarina Horvat Levaj podsjetila je kako je ta institucija od početka svog djelovanja angažirana, uz znanstveni rad, i na obnovi spomeničke baštine, tako da se je odmah nakon potresa uključila i u proces obnove Zagreba. Uz napomenu kako je obnova dugoročan proces, predsjedniku Milanoviću je predstavila i projekte Instituta koji se odnose na obnovu pojedinih građevina, ali i na cjelovitu obnovu Zagreba. Jedan od tih projekata je „Blok 19 – konzervatorski model obnove“.

Na sastanku se razgovaralo i o problemima koji koče bržu obnovu nakon potresa, pri čemu su vlasnički odnosi istaknuti kao jedan od većih problema, pogotovo kod obnove privatnih zgrada. Kad je riječ o javnim ustanovama, proces obnove ide relativno dobro, rečeno je na sastanku. Pred strukom su veliki izazovi, koji nalažu uložiti sve napore da se teško oštećeni spomenici i krajolici spase u svojoj kako materijalnoj tako i oblikovnoj  cjelovitosti, istaknuli su povjesničari umjetnosti. 

Na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su, uz ravnateljicu Instituta za povijest umjetnosti i članicu Znanstvenog odbora 5. kongresa dr. sc. Katarinu Horvat Levaj, predsjednica Upravnog vijeća Instituta za povijest umjetnosti doc. dr. sc. Tamara Jurkić Sviben, predsjednik Znanstvenog vijeća Instituta za povijest umjetnosti i član Organizacijskog odbora 5. kongresa dr. sc. Petar Prelog, emerita u Institutu za povijest umjetnosti i članica Znanstvenog odbora 5. kongresa akademkinja Željka Čorak, članica Znanstvenog odbora 5. kongresa dr. sc. Irena Kraševac, pročelnica Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode  Grada Zagreba i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba na 5. kongresu mr. sc. Lana Križaj, članovi Znanstvenog odbora 5. Kongresa prof. dr. sc. Dragan Damjanović i dr. sc. Petra Vugrinec te tajnica Instituta za povijest umjetnosti Nela Gubić.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za kulturu Zdravko Zima.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas