Promaknuća, odlikovanja i pohvale pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske u prigodi Dana Oružanih snaga

28. svibnja 2021.
11:15

U prigodi Dana Oružanih snaga – Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović donio je na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti Odluke o odlikovanjima, promicanjima i pohvalama.

Ukupno je dodijelio 451 odlikovanje. Odlikovana je jedna postrojba i 450 osoba. Dodijeljena su četiri odlikovanja Red kneza Domagoja s ogrlicom, dva odlikovanja Red Nikole Šubića Zrinskog, tri odlikovanja Red bana Jelačića, jedno odlikovanje Red Ante Starčevića, jedno odlikovanje Red hrvatskog križa, osamnaest odlikovanja Red hrvatskog trolista, trideset i devet odlikovanja Red hrvatskog pletera, pet Spomenica domovinskog rata i 378 Spomenica domovinske zahvalnosti.

Ukupno je promaknuto 85 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. U čin brigadira promaknuto je šest pukovnika. Promaknuti su: Mladen Kapustić, Mladen Paun, Tomislav Pušnik, Željko Ričko, Ante Samardžić i Darko Vuković.

U čin pukovnika promaknuto je devetnaest bojnika (od njih dvije bojnice u čin pukovnice) i jedan kapetan korvete u čin kapetana fregate. U čin bojnika promaknuto je trideset i dva satnika (od njih deset satnica u čin bojnice).

U činove viših časnika promaknuto je ukupno pedeset i osam časnika od kojih je dvanaest žena. U čin satnika promaknuto je šesnaest natporučnika (od njih tri natporučnice u čin satnice) i dvoje poručnika fregate u čin poručnika bojnog broda (od njih jedna poručnica fregate u čin poručnice bojnog broda).

U čin natporučnika promaknuto je osam poručnika (od njih jedna poručnica u čin natporučnice) i jedan poručnik korvete u čin poručnika fregate. U činove nižih časnika promaknuto je ukupno 27 časnika od kojih u četiri žene.

Ukupno je pohvaljeno sedam pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvalom vrhovnog zapovjednika pohvaljeni su: brigadir Damir Šlat, brigadir Valentin Skroza, bojnik Mirko Luketić, satnik Josip Šindler, nadnarednik Miljenko Šavorić, nadnarednik Munib Hadžić i pozornik Dominik Maletić.