Supruga Predsjednika Sanja Musić Milanović obratila se predstavnicima 53 zemlje Europske regije Svjetske zdravstvene organizacije na temu inovativnih pristupa prevenciji debljine u djece

02. veljače 2023.
13:45

Na poziv Svjetske zdravstvene organizacije, supruga Predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović bila je u dvodnevnom radnom posjetu Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u Ženevi. Tijekom zasjedanja Izvršnog Odbora Svjetske zdravstvene organizacije, prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović uvodno se obratila predstavnicima 53 zemlje Europske regije na temu inovativnih pristupa prevencije debljine u djeci.

Tijekom uvodnog obraćanja, prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović osvrnula se na činjenicu kako je debljina kompleksna bolest koja ujedno predstavlja i rizik od drugih kroničnih nezaraznih bolesti. Naglasila je kako se i prije pandemije niti jedna zemlja iz Europske regije Svjetske zdravstvene organizacije nije približila ostvarenju cilja, a to je – zaustavljanje porasta udjela djece s debljinom, dodavši da je ostvarenje tog cilja nakon pandemije još izazovnije. Pozvala je prisutne na zajedničko djelovanje te istaknula potrebu da se prema ovom zdravstvenom problemu odnosi kao prema prioritetnom političkom pitanju.

Između ostalih aktivnosti, tijekom boravka u Ženevi, prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović sastala se s  generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije  Tedrosom Adhanom Ghebreyesusom,  koji joj je prošle godine dodijelio priznanje „Prvakinja zdravlja 2022. godine“. Razgovarali su o daljnjim koracima zajedničke suradnje u području prevencije kroničnih nezaraznih bolesti s posebnim naglaskom na debljinu. Istaknuta je važnost prevencije debljine u djece za očuvanje zdravlja cjelokupnog stanovništva kao i  važnost sveobuhvatnog pristupa prevenciji debljine kroz multisektorski skup intervencija usmjeren na sva životna razdoblja.

Prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović se ovom prigodom također sastala s direktorom Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije Hansom Klugeom, čija je stručna savjetnica za inovacije u području prevencije kroničnih nezaraznih bolesti te voditeljica posebne Radne skupine za prevenciju debljine u djece.

Uz poseban naglasak na trenutne epidemiološke izazove na globalnoj i europskoj razini, kao i na buduće korake na europskoj i nacionalnoj razini, primjere dobre prakse i važnosti zajedničke suradnje, razgovarali su o stručnim i znanstvenim aktivnostima koje se trenutno provode u tom području u Hrvatskoj i Europi te konkretnim zajedničkim budućim inovativnim koracima za suočavanje s ovim problemom. Dogovoreni su sljedeći koraci za zajedničku suradnju u ovom području.

FOTO: WHO