U Uredu Predsjednika Republike održan okrugli stol o obnovi i razvoju Banije nakon potresa

13. listopada 2021.
15:15

U Uredu Predsjednika Republike danas je održan okrugli stol na temu obnove i razvoja Banije kojemu je prisustvovao i predsjednik Republike Zoran Milanović. O obnovi i razvoju Banije raspravljali su stručnjaci iz hrvatskih i međunarodnih institucija koji su do sada sudjelovali u pripremi raznih dokumenata i strategija za rješavanje problema obnove i razvoja potresom pogođene Banije.

O temama i ciljevima okruglog stola te o zaključcima, javnost je po završetku susreta obavijestio posebni savjetnik Predsjednika Republike za ekonomiju Velibor Mačkić uvodno rekavši kako je Ured predsjednika Republike Hrvatske smatrao potrebnim da se institucije uključene u projekt obnove i razvoja Banije, to jest njihovi predstavnici, pozovu u Ured predsjednika kako bi izložili što je to točno u što su oni uložili svoju ekspertizu, vrijeme i trud.

„Predstavljena je i studija radne skupine, riječ je o dugoročnoj viziji koju je napravila radna skupina koju je Predsjednik Republike okupio dva tjedna nakon samog potresa. Ono što je bitno, ono što je važno i što bismo voljeli poslati kao poruku je sljedeće: iako svi dokumenti imaju različite ciljeve, jer govorimo o različitim vremenskim horizontima – kratkoročnim i dugoročnim, ono što se može vidjeti je zapravo da su dokumenti u suštini komplementarni i oni mogu dati sinergijski učinak,” naglasio je posebni savjetnik Mačkić.

„Stvari se odvijaju na Baniji, ali se ne odvijaju dovoljno brzo, no izražavamo uvjerenje da se to može popraviti. Sada smo raspravljali o različitim vremenskim razdobljima i sektorima koji se čine važnima kako bi se sve potaknulo. Mi djelujemo u skladu onoga što je i sam Predsjednik rekao, a to je da će djelovati kao konstruktivan faktor,” zaključio je svoje obraćanje posebni savjetnik.

Odgovarajući na pitanja novinara Mačkić je istaknuo kako je bitno u ovom procesu razlikovati dva dijela – obnovu, koja je kratki rok i – razvoj, koji je holistički i dugotrajan. „Stavljamo se na raspolaganje i ovim događanjem kojeg smo organizirali pružamo ruku, a odluku čekamo,” poručio je. Također je dodao kako je u cijelom procesu nužna i potrebna intervencija javnog sektora.

Na okruglom stolu sudjelovali su gosti okruglog stola i članovi radne grupe Predsjednika Republike za Baniju: Jehan Arulpragasam, direktor Ureda Svjetske banke u Republici Hrvatskoj; Ferdo Bašić, tajnik Razreda za prirodne znanosti HAZU; Ivica Kisić, dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i voditelj studije Obnova poljoprivrede i ruralnog prostora na području Banovine; Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a; Damir Zorić, glavni direktor HUP-a; Saša Drezgić, Centar za lokalni ekonomski razvoj Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (CLER d.o.o.) te jedan od autora Programa društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom i član Radne grupe PRH za Baniju; Ivo Grgić, član Stručnog tima za pružanje stručne potpore razvoju potpomognutih područja Republike Hrvatske; Irena Đokić, članica Stručnog tima za pružanje stručne potpore razvoju potpomognutih područja Republike Hrvatske; Iva Tomić, glavna ekonomistica HUP–a i članica Ekonomskog savjeta PRH; Kazimir Luka Bačić, stručnjak za operacije Svjetske banke i Krunoslav Katić, konzultant Svjetske banke.

U sastavu radne grupe Predsjednika Republike za Baniju sudjelovali su: Marijana Sumpor, konzultantica, direktorica u Euro ekspertiza j.d.o.o.; Nenad Starc, zaslužni znanstvenik na Ekonomskom institutu u Zagrebu; Vinko Muštra, dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu; Lana Peternel, znanstvena suradnica u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu i Igor Matutinović, predavač na postdiplomskom studiju Zagrebačke škole ekonomije i managementa.

Uz predsjednika Milanovića na okruglom stolu bili su posebni savjetnik Predsjednika Republike za ekonomiju Velibor Mačkić i pomoćnica savjetnika Predsjednika Republike za ekonomiju Martina Ciglević.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske/ Ana Marija Katić