U Uredu Predsjednika Republike otvorena Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata te novi postav Južnog salona

24. travnja 2021.
16:58

U Uredu Predsjednika Republike Hrvatske otvorena je Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini, zatim izložba „Vila Zagorje – povijest zagrebačke bele hiže na prekrižju“ kao i novi postav Južnog salona Ureda PRH „Južni salon: 2021.“. Riječ je o izložbenom programu koji su organizirali Udruženje hrvatskih arhitekata i Muzej suvremene umjetnosti pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Zorana Milanovića, a povodom 60. godišnjice dodjeljivanja nagrade „Viktor Kovačić“.

Program će trajati od 24. travnja do 8. svibnja 2021., a Udruženje hrvatskih arhitekata tijekom tog razdoblja organizirat će razgledavanje izložbi za stručnu i širu javnost. Kroz program Udruženja hrvatskih arhitekata i Muzeja suvremene umjetnosti Ured PRH istovremeno na jedinstven način otvara svoja vrata za građane.

Izložbu je otvorio predsjednik Milanović koji je tom prilikom podsjetio kako Vila Zagorje ne bi bila danas Ured predsjednika da nije bilo jednog pokušaja ubojstva prije trideset godina. „Prije trideset godina jedan režim je pokušao fizički smaknuti hrvatskog predsjednika, predsjednika jugoslavenske vlade i predsjednika Hrvatskog sabora i tada se predsjednik Tuđman preselio ovdje. Ovaj namještaj je raznog podrijetla, a zajednički mu je nazivnik da ovdje ne pripada“, rekao je između ostalog predsjednik Milanović.

Predsjednik Milanović je, nadalje, podsjetio kako je Vilu Zagorje gradila politika, koja je bila jedini investitor tog vremena. „Sada je imamo, lijepa je i treba je čuvati. Zgrada je fascinantna, u njoj se isprepliću vrhunski i skupi materijali s treshom onog vremena“, rekao je predsjednik Milanović zahvalivši Udruženju hrvatskih arhitekata na suvremenom uređenju Južnog salona. „Ali, ovdje ipak treba ostati i dašak tradicije i onoga što u Hrvatskoj i valja i ne valja. Ova zgrada je namještena i popunjena brzo, u kaosu i nestabilnosti rata, onim što je bilo pri ruci, jer moralo se nastaviti raditi. Trideset godina nije mijenjano i to je već dio tradicije i pustimo dio toga“, zaključio je obraćenje predsjednik Milanović.

U sklopu programa dodijeljene su i nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata. Nagrada „Viktor Kovačić“ za životno djelo dodijeljena je Ivanu Prtenjaku. Nagradu „Viktor Kovačić“ za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u 2020. dobili su Igor Franić za SEECEL Centar i Tin Sven Franić, Vanja Rister i Ana Martinčić Vareško za kompleks studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku; nagradu „Drago Galić“ za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2020. dobili su Hrvoje Njirić i Iskra Filipović za rekonstrukciju i dogradnju kuće u zagrebačkoj Petrovoj ulici 140  i „Ivanišin.Kabashi.Arhitekti“ Krunoslav Ivanišin, Lulzim Kabashi i Iva Ivas za dubrovačku Villu u pogledu; nagradu „Bernardo Bernardi“ za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u 2020. Dobili su  Vjekoslav Gašparović za pristup i prezentaciju Utvrde Petrapilosa i Damir Gamulin i Antun Sevšek za postav izložbe „Ako tebe zaboravim… – Holokaust u Hrvatskoj 1941. – 1945. / Zadnje odredište Auschwitz“ ; nagradu „Neven Šegvić“ za publicistički, kritički, znanstven-istraživački i teorijski rad na području arhitekture u 2020. Dobili su Jelena Skorup Juračić za knjigu „Atomizirani hotel – novi tip hotelske arhitekture u revitalizaciji grada ili krajolika“ i Tamara Bjažić Klarin za knjigu  „’Za novi, ljepši Zagreb!’ – Arhitektonski i urbanistički natječaji međuratnog Zagreba, 1918. – 1941.“. 

Program Udruženja hrvatskih arhitekata održava se ove godine, po prvi puta, u Uredu PRH jer je smješten u Vili Zagorje, iznimnom primjeru hrvatske arhitekture druge polovice 20. stoljeća nastalom u suradnji autora Vjenceslava Richtera i Kazimira Ostrogovića, a prema osnovnoj ideji Drage Iblera.

Predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata Maja Furlan Zimmermann zahvalila je Uredu PRH na suradnji i tom prilikom rekla: „Ovo je prvi put da se u Vili Zagorje, otkada se ona koristi kao Ured predsjednika održava ovakav kulturni program. S naše strane ovaj poduhvat djeluje kao logističko i organizacijsko samoubojstvo, a ne možemo niti zamisliti kakav je dojam s vaše strane.

Stoga hvala što ste prepoznali koliko je važno i koliko je potrebno otvarati i stvarati prostor za kreaciju, ali i koliko je važno oblikovanje i planiranje prostora uopće, kao i sve poruke koje se time šalju. Kao kreativci, kao umjetnici, kao intelektualci i kao inženjeri, danas imamo povoda barem na kratko umišljati si kako je važno ono što radimo, ono što volimo i ono u što vjerujemo“, zaključila je Maja Furlan Zimmermann.

Izložba „Vila Zagorje – povijest zagrebačke bele hiže na prekrižju“ prikazuje crteže, nacrte, fotografije i drugu arhivsku građu o Vili Zagorje koja se čuva u Hrvatskom državnom arhivu, Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU i Zbirci Richter – MSU Zagreb. Postav „Južni salon: 2021.“ unosi suvremeni duh u Južni salon Ureda PRH i to izborom suvremenog hrvatskog produkt dizajna međunarodno afirmiranih brandova Prostoria i Grupa, te umjetnika i umjetnica čiji su likovni i umjetnički opusi označeni kao nezaobilazna mjesta u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti. Likovni postav obuhvaća radove od 70-ih godina prošlog stoljeća do danas i to radove Juraja Dobrovića, Edite Schubert, Duje Jurića, Silvija Vujičića i Ivane Franke.

Predsjedniku Republike na otvorenju izložbe pridružila se supruga dr. sc. Sanja Musić Milanović.

Uz predsjednika Milanovića bili su pročelnik Kabineta Predsjednika Republike Bartol Šimunić, posebni savjetnik Predsjednika za energiju i klimu dr. sc. Julije Domac, posebni savjetnik Predsjednika za kulturu Zdravko Zima, posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju dr. sc. Velibor Mačkić i savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas i Ana Marija Katić