Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković predstavili predsjedniku Milanoviću rezultate istraživanja o utjecaju mikroplastike u vodenim ekosustavima

08. srpnja 2022.
13:19

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas znanstvenike s Instituta Ruđer Bošković i njihove suradnike u pratnji ravnatelja dr. sc. Davida Matthew Smitha povodom Nacionalnog dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacija koji se obilježava 10. srpnja.

Voditeljice istraživanja dr. sc. Nives Matijaković Mlinarić i dr. sc. Jasminka Kontrec sa svojim znanstvenim suradnicima dr. sc. Brankom Njegić Džakula i dr. sc. Damirom Kraljem s Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Atiđom Selmani s Instituta za farmaceutske znanosti Sveučilišta u Grazu i doktorandom Antunom Lovrom Brkićem s Instituta za fiziku iz Zagreba, predstavili su predsjedniku Milanoviću svoje inovativno istraživanje.

Naime, znanstvenici su proučavajući interakcije čestica mikroplastike s kalcijevim karbonatom došli do važnih rezultata. Ti rezultati ukazuju na to da izloženost mikroplastike otopljenoj organskoj tvari koja je prisutna u vodenim ekosustavima pojačava ugradnju tako modificirane mikroplastike u kalcijev karbonat koji je glavna anorganska komponenta školjki, koralja i drugih vodenih organizama, pojasnili su. Naglasili su da što je dulje vremena plastika prisutna u vodenim sustavima, ona postaje opasnija te se iz primarnog oblika plastike poput vrećica ili plastičnih boca razgrađuje djelovanjima u prirodi u sekundarnu mikroplastiku, manje čestice koje ulaze u organizme.

Za ovo istraživanje kazali su da je rađeno u sklopu projekta “Can we clean the oceans and seas from microplastic by using calcium carbonate encapsulation?“ financiranog od strane European Institute of Innovation and Technology, EIT Climate-KIC Alumni ‘Participatory Grant-making’ Programme i projekta Hrvatske zaklade za znanost te da su rezultati istraživanja objavljeni i u prestižnom znanstvenom časopisu „Environmental Chemistry Letters“.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek