Predsjednik Milanović podržao zahtjev Inicijative „Hrvatska protiv raka“ za usvajanje Nacionalnog strateškog okvira protiv raka

12. studenoga 2020.
14:27

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je s predstavnicima inicijative „Hrvatska protiv raka“ koju čine udruge pacijenata oboljelih od raka koje je pozvao kako bi ga upoznali s razlozima pokretanja inicijative i problemima s kojima se suočavaju pacijenti oboljeli od raka. 

Predstavnici inicijative „Hrvatska protiv raka“ objasnili su kako je Hrvatska jedina zemlja članica EU koja još uvijek nema prihvaćenu strategiju protiv raka te su predsjedniku Milanovića ukazali na potrebu hitnog usvajanja Nacionalnog strateškog okvira protiv raka.

U cilju poboljšanja ishoda liječenja i osiguravanja prava pacijenata zajamčenih Ustavom, Nacionalni strateški okvir protiv raka predstavljao bi model istinske i prijeko potrebne reforme zdravstvenog sustava koju je Hrvatska već morala provesti, rečeno je na sastanku.

Predstavnici inicijative, nadalje, upozoravaju kako bi usvajanjem spomenute strategije Hrvatska došla u poziciju da može koristiti sredstava iz fondova EU namijenjena borbi protiv raka, što sada nije moguće.

Nakon razgovora s predstavnicima inicijative  i nakon što je čuo njihove argumente, predsjednik Milanović podržao je zahtjev Inicijative „Hrvatska protiv raka“ za što bržim usvajanjem Nacionalnog strateškog okvira protiv raka.

Na sastanku s Predsjednikom Republike sudjelovali su izvršna direktorica Udruge za pomoć djeci i obiteljima “Krijesnice” Mirela Stanić Popović, predsjednica Udruge žena oboljelih i liječenih od raka  “Nismo same” Ivana Kalogjera Brkić, predsjednica Udruge “Europa Donna Hrvatska” doc. dr. sc. Vesna Ramljak, predsjednica Udruge CRO-ILCO Zagreb i Saveza ILCO udruga Hrvatske Marija Banjad, predsjednik Hrvatske udruge leukemija i limfomi (HULL)  Dražen Vincek, predsjednik Udruge prijatelja hospicija i Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate prim. dr. Egidio Ćepulić i glavna tajnica Udruge žena oboljelih i liječenih od raka “SVE za NJU” Ljiljana Vukota.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan