Predsjednik Milanović posjetio tradicionalni Sajam pri Starom gradu u Konjščini 

04. svibnja 2024.
18:19

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je danas Općinu Konjščina povodom održavanja 15. Sajma pri Starom gradu u Konjščini. Nakon svečanosti otvaranja, u pratnji domaćina, načelnice Općine Konjščina Anite Curiš Krok, predsjednik Milanović obišao je utvrdu pri Starom gradu te izlagače na Sajmu pri Starom gradu.

Srednjovjekovni sajam u Konjščini tradicionalan je događaj koji prikazuje stare zanate i običaje te oživljavanjem povijesne borbe vitezova, a za cilj ima očuvanje spomena na veliku bitku s Turcima koja se kod Starog grada zbila davne 1545. godine na današnji datum. Prvi sajam održan je 2007. godine kada se i rodila ideja o obilježavanju tog datuma uz oživljavanje bitke i duha tog vremena.

Sajam se održava jednom godišnje, a posjetitelji mogu vidjeti plesove Udruge grofovija Konjski, prezentaciju nekadašnjeg seoskog načina života ‘Kak se negda pri nami delale’, scenske prikaze viteških udruga, školu mačevanja, streličarstva i demonstraciju vojne opreme srednjeg vijeka. Na sajmu se mogu vidjeti i stari zanati poput kovača, licitara, lončara, izrade drvenih igračaka kao i izrada drvenih bačva – „pintarenje“. Osim srednjovjekovnog vojnog tabora, održava se i turnir u mačevanju, scenski prikaz bitke za Stari grad te radionice gađanja lukom i strijelom.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan