Predsjednik Milanović primio predstavnike Udruge veterana Domovinskog rata 114. brigade Hrvatske vojske

04. srpnja 2022.
14:23

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas u Uredu predsjednika predstavnike Udruge veterana Domovinskog rata 114. brigade Hrvatske vojske. Na sastanku su bili predsjednik Udruge umirovljeni satnik Ante Banović-Krilnik, bivši zapovjednik 114. brigade HV-a general-bojnik Slaven Zdilar i zapovjednik 3. bojne 114. brigade HV-a umirovljeni satnik Stipe Ćoso.

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjem radu i daljnjim planovima Udruge veterana Domovinskog rata 114. brigade HV-a pri čemu su članovi Udruge informirali predsjednika Milanovića i o problemima s kojima se Udruga i članovi Udruge suočavaju. Udruga danas ima oko 300 članova. 

Bivši zapovjednici brigade i članovi Udruge predstavili su predsjedniku Milanoviću brigadu koja je utemeljena 1. lipnja 1991. godine u Kaštel-Sućurcu od ‘škverske bojne’ iz splitskog brodogradilišta i postojećih satnija, a poslije i drugih poduzeća iz Splita, Solina i Kaštela, zbog čega su je zvali ‘radničkom’ brigadom. Postrojba je tijekom Domovinskog rata odigrala važnu ulogu na mnogim hrvatskim bojištima, bila je angažirana na Južnom bojištu, a sudjelovala je i u operacijama Peruča, Maslenica Velebit, Zima ’94, Ljeto ’95. i Oluja. Tijekom ratnog puta kroz postrojbu je prošlo preko 7900 pripadnika, 88 ih je smrtno stradalo, a nekoliko stotina ranjeno. 

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan