Predsjednik Milanović primio učenike osvajače medalja na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih

01. veljače 2022.
12:16

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas u Uredu predsjednika Republike nagrađene učenike koji su sudjelovali na 18. Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (IJSO – International Junior Science Olympiad) te njihove mentore.

Olimpijada mladih se održala u hibridnom obliku od 12. do 21. prosinca 2021. u organizaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata, a na natjecanju je sudjelovalo 290 učenika iz 59 država. Sudionici natjecanja su zadatke rješavali u svojim matičnim državama. Učenici iz Hrvatske osvojili su dvije srebrne i četiri brončane medalje. Dobitnici srebrne medalje su Karlo Ahel iz Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci i Roko Marić iz XV. gimnazije u Zagrebu, a brončane Ema Novak iz Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu, Kim Radešić iz Gimnazije Pula u Puli, Luka Duplančić iz XV. gimnazije u Zagrebu i Karlo Domijan iz prve Sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci.

Učenici su se za natjecanje pripremali na Kemijskom, Fizičkom i Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, a mentori koji su sudjelovali u odabiru i pripremama učenika, te pripremi laboratorija i prijevodima zadataka na natjecanju djelatnici su Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Tajana Begović, Danijel Namjesnik, Andreja Lucić, Petra Cvjetko, Karolina Matejak Cvenić i Krešo Zadro. U izvedbi natjecanja i organizaciji slobodnog vremena učenika mentorima su pomagali i studenti PMF-a, a sudjelovanje na Olimpijadi financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, rečeno je na sastanku.

Učenici osvajači medalja na Olimpijadi mladih razgovarali su s predsjednikom Milanovićem i o svojim planovima daljnjeg školovanja, pri čemu su svi najavili kako žele studirati u Hrvatskoj. Predsjednik Milanović podržao ih je u namjeri da ostanu u Hrvatskoj i svojim znanjima pridonesu razvoju znanosti.

Uz učenike, osvajače medalja na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih, bili su njihovi mentori Krešo Zadro, Andreja Lucić i Tajana Begović, a uz predsjednika Milanovića na sastanku je bio posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan