Predsjednik Milanović razgovarao s predstavnicama Udruge žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU povodom 15. obljetnice djelovanja

23. ožujka 2023.
14:04

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas s predstavnicama Udruge žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU, a povodom obilježavanja 15. obljetnice djelovanja Udruge. Udruga SVE za NJU je osnovana u ožujku 2008. godine kao dobrovoljna, humanitarna, nevladina i neprofitna organizacija žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja.

Predstavljajući rad Udruge žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU, članice Udruge predsjedniku Milanoviću kazale su kako pružaju psihosocijalnu, informacijsku i logističku podršku ženama oboljelima od svih vrsta raka te da im se za pomoć mogu obratiti i članovi njihovih obitelji i prijatelji. Kao jednu od svojih najvažnijih aktivnosti ističu psihosocijalnu pomoć koju, kao vanjski suradnici, pružaju psihoterapeuti. Danas Udruga surađuje s 10 psihoterapeuta i 20 liječnika. Dodale su kako samostalno i u suradnji s drugim organizacijama i institucijama osmišljavaju i provode preventivne i edukativne akcije te javnozdravstvene kampanje.

Kao udruga djeluju na cijelom području Hrvatske i danas pružaju pomoć i podršku za oko 500 žena oboljelih od raka. U razdoblju od osnutka do danas Udruga je ostvarila, kako kažu, odličnu suradnju i s institucijama, prije svega u zdravstvu, što im je posebno važno kako bi uvijek mogli imati ili dobiti točne i provjerene informacije potrebne ženama koje im se obraćaju. U preventivnim kampanjama ostvaruje se suradnja s drugim organizacijama civilnog društva, stručnim društvima i institucijama te različitim poslovnim partnerima, kazale su predstavnice Udruge.

U razgovoru s predsjednikom Milanovićem predstavnice Udruge ukazale su i na probleme, a jedan od najvećih je činjenica da mnoge žene oboljele od raka zbog toga dobivaju otkaz i ostaju bez posla što smatraju neprihvatljivim.  

U izaslanstvu Udruge žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU su bile su glavna tajnica Ljiljana Vukota, članice Upravnog odbora Nika Lazić, Petra Levak, Ivona Došen i Silvana Planinić, koordinatorica Gordana Heidler, voditeljica projekta Nikolina Jurković, psihologinja Maja Erceg Tušek te predstavnica pacijentica Kristina Varsamopulos.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta