Predsjednik Milanović razgovarao s predstavnicima Hrvatskog društva za istraživanje raka

25. studenoga 2022.
12:15

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas s predstavnicima Hrvatskog društva za istraživanje raka koje okuplja znanstvene i stručne djelatnike koji se bave znanstvenim i stručnim radom na području medicine, biologije i biokemije te srodnih znanstvenih područja vezanih uz liječenje raka.

Na sastanku u Uredu predsjednika Republike predstavnici Društva, predvođeni predsjednicom dr. s. Sonjom Levanat, upoznali su predsjednika Milanovića sa svojim aktivnostima, uključujući nedavno održanu konferenciju. Naime, od 2010., svake druge godine organiziraju konferenciju s međunarodnim sudjelovanjem s cilj povezivanja kliničkih i bazičnih istraživanja te bolje povezanosti među ustanovama i djelatnicima s raznih aspekata.

Do sada je organizirano šest konferencija i jedan simpozij s vrhunskim svjetskim predavačima, više radionica i brojnim predavanjima, a dobra posjećenost tim konferencijama pokazala se od izuzetne važnosti za hrvatsku znanost i biomedicinu jer omogućuju jače povezivanje istraživača i liječnika, a sve s ciljem boljeg i uspješnijeg liječenja raka.

Članovi Društva razgovarali su s predsjednikom Milanovićem i o novim spoznajama na području liječenja tumora, istaknuvši kako su nove generacije lijekova glavna tema kojom se znanost bavi. U tom su kontekstu pojasnili i koji su problemi, odnosno izazovi s kojima se pri tome susreću, a to su problem rezistentnosti na lijekove, te problem nuspojava kod nove generacije lijekova. Zbog toga su istraživanja, kojima se bavimo, jako važna kako bi se ti problemi riješili, jer nam je cilj da tumor postane kronična bolest s kojom bi čovjek mogao živjeti, poručili su članovi Društva.

Društvo je jedno od 14 nacionalnih društava unutar krovne organizacije Europskog društva za istraživanje raka, European association for cancer research, (EACR), a njihov glavni cilj je osnažiti povezivanja u širokom području istraživanja raka unutar same države, s drugim zemljama, s drugim društvima te prema EACR-u.

Osim predsjednice Hrvatskog društva za istraživanje raka dr. sc. Sonje Levanat, na sastanku u Uredu predsjednika bili su dopredsjednica dr. sc. Neda Slade, tajnik Društva dr. sc. Petar Ozretić, rizničarka dr. sc. Maja Sabol, članovi izvršnog odbor dr. sc. Vesna Musani, dr. sc. Ivan Šamija i dr. sc. Sandra Sobočanec te članovi Društva dr. sc. Andreja Ambriović Ristov, mag. biol. exp. Nikolina Piteša, dr. sc. Ignacija Vlašić, mag. Chem Matea Kurtović, dr. sc. Ana Tadijan, dr. sc. Tina Petrić, mag. biol. exp. Josipa Čonkaš i dr. sc. Iva Škrinjar.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek