Predsjednik Milanović razgovarao s učenicima sudionicima projekta „Budućnost Europe: Europska godina mladih“

05. prosinca 2022.
13:33

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas nositelja projekta „Budućnost Europe: Europska godina mladih“, zastupnika u Europskom parlamentu Predraga Matića te srednjoškolce iz cijele Hrvatske, sudionike projekta. 

Europska komisija proglasila je 2022. godinu Europskom godinom mladih, a zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Matić, kao član Odbora za kulturu i obrazovanje, nositelj je projekta „Budućnost Europe: Europska godina mladih“. Projekt koji se provodi tijekom 2022. sa srednjoškolkama i srednjoškolcima diljem Hrvatske ima i svoju međunarodnu dimenziju kroz suradnju s eurozastupnicom Petrom Kammerevert (SPD), koja je u projekt uključila pet njemačkih škola, pa je indirektno u rad bilo uključeno 4300 učenika i učenica, rečeno je na sastanku.  

Govoreći o cilju projekta zastupnik Matić rekao je kako im je namjera bila mladima dati glas i prostor za predstavljanje svoje vizije ključnih politika za mlade te ih uključiti u proces donošenja odluka, kako u Hrvatskoj, tako i na razini Europske unije. Projekt je proveden u suradnji sa školama, a sve je objedinjeno u brošuru koja predstavlja, kako je rekao zastupnik Matić, svojevrsnu mapu temeljnih problema, rizika, potencijala i rješenja u području politika za mlade. Sudionici projekta uručili su brošuru i predsjedniku Milanoviću, a brošura će biti uručena i svim drugim nositeljima javnih politika u Hrvatskoj te EU, rečeno je na sastanku.  

U projektu je sudjelovalo 10 srednjih škola iz cijele Hrvatske: Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod, Gimnazija Čakovec, Gimnazija Pula, Gimnazija Velika Gorica, Gimnazija Vukovar, Srednja škola Konjščina, Srednja škola Krk, Srednja škola Petrinja, Srednja škola Vela Luka i Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split.

Uz predsjednika Milanovića bili su pročelnik Kabineta predsjednika Bartol Šimunić i savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta