Predsjednik Milanović razgovarao s vodstvom Hrvatske zajednice tehničke kulture koja slavi 75 godina rada

01. lipnja 2021.
13:34

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je predstavnike Hrvatske zajednice tehničke kulture povodom obilježavanja 75. godišnjice organiziranog rada u tehničkoj kulturi, koje će se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike održati u rujnu ove godine.

Na sastanku u Uredu predsjednika Republike bili su predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Damir Tomić, dopredsjednik Ivan Jurić, glavna tajnica Zdenka Terek i zamjenik glavne tajnice Hrvoje Nekić koji su Predsjedniku predstavili Zajednicu i njezine aktivnosti.

Hrvatska zajednica tehničke kulture krovna je udruga tehničke kulture u Republici Hrvatskoj, usmjerena je na razvoj i promociju tehničke kulture, a danas okuplja 18 nacionalnih saveza tehničke kulture, 19 županijskih i 35 gradskih zajednica tehničke kulture, rečeno je na sastanku. Posebno je istaknuta pozornost koju Zajednica, njezine članice i udruge koje su u njih učlanjene, posvećuju izvanškolskom i izvannastavnom odgoju i obrazovanju djece i mladih, kao i popularizaciji tehničke kulture.

U tom smislu istaknuli su kako odgoj i obrazovanje u različitim djelatnostima tehničke kulture utječe na razvoj inovacija i kreativnosti kod djece i mladih, njihovom odabiru strukovnih ili tehničkih škola, tehničkih fakulteta i zanimanja, što je temelj poduzetništva i gospodarskog razvoja zemlje. Među programima Zajednice posebno se ističu: Natjecanje mladih tehničara, Modelarska liga, Robokup, Kreativno-tehničke radionice za djecu i mlade izvan okvira, Ljetna i Proljetna škola tehničkih aktivnosti, Terenska nastava, STEM radionice za srednjoškolce, Praktikumi za studente, Festival tehničke kulture i časopis ABC tehnike.

Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković i povjerenik Predsjednika za sport Željko Jovanović.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek