Predsjednik Milanović razgovarao sa slovenskom ministricom Fajon: Očekujemo potporu Slovenije za ulazak u Schengen

06. srpnja 2022.
16:13

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih poslova Republike Slovenije Tanju Fajon koja službeno boravi u Republici Hrvatskoj. 

Predsjednik Milanović i ministrica Fajon razgovarali su o bilateralnim odnosima Hrvatske i Slovenije, dviju susjednih i, složili su se, prijateljskih zemalja. Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima daljnjeg unaprjeđenja suradnje dviju država u raznim područjima, kao i o ulasku Hrvatske u euro područje i schengenski prostor za što predsjednik Milanović očekuje slovensku podršku.

Tema sastanka bila je i situacija na području jugoistočne Europe, prije svega u Bosni i Hercegovini. U kontekstu skorih izbora u toj državi, predsjednik Milanović je ministrici Fajon ponovio i obrazložio svoj stav kako je važno i nužno osigurati legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini. Isto tako, predsjednik Milanović je izrazio zadovoljstvo potporom Slovenije u nastojanju da se BiH osigura status kandidata za Europsku uniju, a što i sam zagovara.  Nadalje, tijekom razgovora bilo je riječi i o sigurnosnoj krizi koju je uzrokovala ruska agresija na Ukrajinu.

Uz potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih poslova Republike Slovenije na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su  veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj. Gašper Dovžan, voditelj Kabineta ministrice Aleš Balut, savjetnica ministrice za odnose s javnošću Milica Kotur, v. d. generalnog direktora Direktorata za međunarodno pravo i zaštitu interesa dr. Marko Rakovec, v.d. generalne direktorice za EU poslove Ksenja Škrilec i voditelj Sektora za susjedne države Matej Andolšek.

Uz Predsjednika Republike bili su izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Sloveniji Boris Grigić, pročelnik Kabineta Predsjednika Republike Bartol Šimunić i savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan