Predsjednik Milanović službeno će posjetiti Republiku Čile

05. prosinca 2022.
10:24

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravit će u službenom posjetu Republici Čileu od 8. do 15. prosinca 2022. godine. U službeni posjet Čileu predsjednik Milanović odlazi na poziv Gabriela Borica, predsjednika Republike Čile.

Tijekom službenog boravka u Čileu, predsjednik Milanović sastat će se i razgovarati s čileanskim predsjednikom Boricem u glavnom gradu Santiagu, a u Santiagu će održati i predavanje za akademsku zajednicu i diplomatski zbor na tamošnjem sveučilištu. U Valparaisu, gdje je sjedište čileanske zakonodavne vlasti, predsjednik Milanović posjetit će Nacionalni kongres Čilea i održati sastanak s predsjednikom Zastupničkog doma Čilea Vladom Mirosevicem.

Osim bilateralnih sastanaka s čileanskim državnim dužnosnicima, predsjednik Milanović će obići i hrvatske iseljenike koji žive u Antofagasti na sjeveru Čilea i Punta Arenasu na jugu Čilea. Uz sastanke i razgovore s članovima hrvatske zajednice, predviđen je i posjet institucijama, društvima i znamenitostima hrvatskih iseljenika u Čileu. Svoj boravak u Čileu predsjednik Milanović iskoristit će i za obilazak Europskog južnog opservatorija i najvećeg optičkog teleskopa na svijetu smještenog u regiji Antofagasta.

Predsjednik Boric osobno je pozvao predsjednika Milanovića da službeno posjeti Republiku Čile u telefonskom razgovoru, kojeg su dvojica predsjednika vodili početkom godine nakon što je predsjednik Boric izabran na dužnost predsjednika Čilea.