Predsjednik Milanović u Gradecu obišao tradicionalnu uskrsnu manifestaciju „Uskrsni običaji gradečkog kraja“

01. travnja 2024.
14:19

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas na manifestaciji „Uskrsni običaji gradečkog kraja“ koja se tradicionalno održava na uskrsni ponedjeljak u Gradecu. Najpopularniji trenutak ove manifestacije je paljenje uskrsnog krijesa – paljenje Vuzmice u dvorištu Župne crkve Ranjenog Isusa u Gradecu.

Običaj paljenja uskrsnog krijesa, tzv. vuzmica ili vuzmenka, od davnina je raširen po sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a pretpostavlja se da dolazi iz srednjoeuropskih zemalja. Sam krijes se priprema na način da se u zemlju zabodu četiri visoka stupa između kojih se slažu cjepanice, grane i lišće, a uskrsna vatra ima obrednu funkciju te štiti od zlih sila, bića i kletvi.

Nakon paljenja Vuzmice, predsjednik Milanović je u pratnji domaćina; načelnice Općine Gradec, Ljubice Ambrušec, predsjednice Općinskog vijeća Gordane Ivačin, potpredsjednice Općinskog vijeća Valentine Banovac i vijećnika Danijela Tkaleca obišao izlagače na manifestaciji „Uskrsni običaji gradečkoga kraja“. Predsjednik je obišao štandove na kojima su bile izložene rukotvorine i radovi učenika OŠ Gradec te domaća, starinska hrana i kolači koje su pripremile udruge žena i mjesni odbori gradečkog kraja.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas