Predsjednik Milanović sudjelovao na obilježavanju 100. obljetnice Proštinske bune

17. travnja 2021.
13:02

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 100. obljetnice Proštinske bune, slamanja otpora seljaka Proštine i završetka Proštinske bune, jednog od prvih antifašističkih ustanaka u Europi koji se događao u Istri, gotovo istodobno kada se u susjednoj Labinštini odvijao pokret rudara poznat kao Labinska republika.

Obilježavanje 100. godišnjice pobune seljaka Proštine protiv terora talijanske imperijalne vlasti održalo se kod spomenika Proštinskoj buni u Marčani kod kojeg je predsjednik Milanović položio vijenac i zapalio svijeću.

U prigodnom obraćanju Predsjednik Republike rekao je da je za ovaj, u Hrvatskoj malo poznat događaj, potrebna lekcija iz povijesti dodavši kako se o ovome, izvan Istre, malo zna. Dodao je kako Istra danas može biti ponosna na sve što je izgradila i na ono što gradi. „To je jedna tolerantna, napredna, ugodna sredina u kojoj ljudi žele živjeti, to je postalo šik na neki način. To je jedan status koji nije izboren ni brzo ni lako“, rekao je predsjednik Milanović.

Istaknuo je kako je priča o Istri priča o uspjehu. „O uspjehu koji traje, usprkos ovoj krizi s koronom, koja će proći. Danas imamo jedan krasan, uspješan, tolerantan, nježan, ali energičan prostor u kojem žive dobri i ambiciozni ljudi“, zaključio je Predsjednik.

Uz predsjednika Milanovića na obilježavanju 100. obljetnice Proštinske bune u Marčani sudjelovali su pročelnik Kabineta predsjednika Republike Hrvatske Bartol Šimunić i savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek