Predsjednik Republike odlikovao postrojbu Prvi hrvatski redarstvenik Redom Nikole Šubića Zrinskog

04. kolovoza 2020.
13:14

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik. Predsjednik Milanović je tom prigodom postrojbi Prvi hrvatski redarstvenik uručio odlikovanje „Red Nikole Šubića Zrinskog“ za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

„U povijesnim trenucima kao što je bio taj trenutak sudbina velikog broja ljudi ovisi o malo dobrih ljudi. Rat ste dobili, dobili smo ga svi zajedno, ali prije svega oni koji su nosili oružje,“ poručio je predsjednik Milanović u govoru prigodom svečanosti.

„Rat je gotov i nakon rata bilo je pokušaja, ne ulazim u motive, da se na Haškom tribunalu sve ovo prikaže kao zajednički zločinački pothvat. To je propalo kao namjera. Imali smo i sreće da nijedan od naših generala, a generali su radili po zapovijedima politike i državnog vrha, nije oblaćen i nije na kraju presuđen za taj zajednički zločinački pothvat koji je jedna od ružnijih izmišljotina koja se Hrvatskoj pokušavala staviti na grbaču. Ne znam tko je za to kriv, ali sam sretan da je ta loša namjera propala,“ naglasio je predsjednik Republike.

„Na nama je da u miru budemo velikodušni i da pokažemo dobru vjeru. Sretan sam što vam mogu uručiti odlikovanje, vama i brigadama iz Bosne i Hercegovine koje su oslobađale Hrvatsku. To je naš dug časti i moj dug časti prema vama i prema njima,“ zaključno je rekao Predsjednik te pozdravio obitelji poginulih i nestalih.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek