Predsjednik Republike donio Odluku o dodjeli odlikovanja za 195 dobrovoljnih darivatelja krvi

26. listopada 2020.
13:56

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je predstavnike Hrvatskog Crvenog križa, predsjednika prim. Josipa Jelića, dr. med., izvršnog predsjednika Roberta Markta te njegovu zamjenicu Marinu Pinjagić Telak.

Predsjednik Milanović pozvao je predstavnike Hrvatskog Crvenog križa povodom obilježavanja Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj koji se obilježava 25. listopada. Istim povodom, predsjednik Milanović donio je i Odluku o dodjeli odlikovanja Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi više od 100 puta za muškarce, odnosno više od 75 puta za žene za ukupno 195 dobrovoljnih darivatelja krvi u 2019. godini.

Utemeljitelj dobrovoljnog darivanja krvi u Republici Hrvatskoj je Hrvatski Crveni križ koji, osim što promiče dobrovoljno darivanje krvi, organizira i provodi akcije darivanja krvi te okuplja darivatelje. U 2019. ukupno je u cijeloj Hrvatskoj prikupljano 195.535  doza krvi, od čega je u organizaciji društava Crvenog križa prikupljeno čak 157.230 doza krvi. Republika Hrvatska jedna je od rijetkih zemalja koja, zahvaljujući dobrovoljnom darivanju krvi, osigurava dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u liječenju, rečeno je na sastanku.   

Predstavnici Hrvatskog Crvenog križa upoznali su Predsjednika i s drugim programima humanitarnog djelovanja, prije svega pružanjem materijalnih i financijskih dobara socijalno ugroženim osobama s ciljem podmirivanja osnovnih životnih potreba, pri čemu se nastoji poboljšati kvaliteta života, zdravlje, stanovanje, prehrana te uvjeti školovanja. 

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek