Predsjedniku Republike predstavljena Nacionalna kampanja sadnje stabala u Hrvatskoj

25. listopada 2021.
12:07

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas u Uredu predsjednika s članovima Udruge za zaštitu prirode i okoliša „Zasadi stablo, ne budi panj!“ koji su mu predstavili Nacionalnu kampanju sadnje stabala u Hrvatskoj.

Nacionalna kampanja sadnje stabala provodi se svake godine u studenome na  lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj, kazali su predstavnici Udruge te istaknuli kako je do sada 55 tisuća sudionika zasadilo preko 150 tisuća stabala i ostalog sadnog materijala diljem Hrvatske. Govoreći o ciljevima kampanje naveli su kako građanima, osim podizanja svijesti o borbi protiv klimatskih promjena, žele dati mogućnost da sami sudjeluju u ograničavanju globalnog zagrijavanja sadnjom drveća i pohranom ugljika. Isto tako, kako je rečeno, žele poduprijeti revitalizaciju zelenih površina u gradovima za što postoji interes i na lokalnoj razini.

Na sastanku su predstavnici Udruge „Zasadi stablo, ne budi panj!“ predsjedniku Milanoviću prezentirali svoj rad, pojasnivši kako su započeli kao građanska inicijativa 2019. godine s idejom da svatko može zasaditi stablo i tako pridonijeti u borbi protiv klimatskih promjena te da kao Udruga za zaštitu okoliša djeluju od 2020. godine. Želimo svojim djelovanjem doprinijeti zaštiti okoliša, kreiranju pravilnog stava koji se odnosi na posljedice štetnog ljudskog djelovanja po okoliš i šume, istaknuli su.

Na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su predsjednica Udruge Mateja-Angelina Kramar te članovi Udruge stručna konzultantica Livija Faić, stručni savjetnik za urbano šumarstvo i Program Goran Huljenić i stručni savjetnik za agronomiju Ivica Šnajder. Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika Republike za energiju i klimu Julije Domac.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek